Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan ‘sıklamen’, çok yıllık yumrulu bir bitki türünün ortak adıdır. Ters lale şeklindedir çiçekleri. Halk arasında kullanılan diğer isimleri; tavşankulağı, buhurumeryem, mormilik olarak bilinir. Genelde yaşam alanı orman açıkları ve kayalıklar olan sıklamenin 23 ana türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra süs bitkisi olarak üretilen oldukça fazla sayıda hibrit ve kültivarları mevcuttur. Rüzgara karşı dayanıksızdır.
Özünde doğası bahçe ya da saksıda yetişmeye uygun olan sıklamenin, daha çok ‘ev süs bitkisi’ diye satıldığını görmekteyiz. Özellikle kış aylarında, çeşitli renkleriyle etrafta çoğalmaya başlayan bu narin çiçek, soğuk günlerde süs bitkisi olarak çok tercih edilmektedir. Sonbahar -ilkbahar mevsimlerinde çiçekli döneminde olup soğuga karşı dayanıklıdır.
SULAMA:
Sulama konusunda oldukça hassas bir bitki olan sıklamen, hafifçe sulanmalıdır. Yaz mevsimi geldiğinde, sıklamençiçeğinin tüm su ihtiyacını haftada en az iki defa sulayarak karşılayabilirsiniz. Sulama yapılırken dikkat edilecek önemli bir faktör de bitkinin her bölümünün sudan faydalandığından emin olmaktır. Bitkinin toprağı, sulama yaparken bitkinin çevresinde 360 derece ıslanmış olmalıdır. Her sulamada aynı miktarda su kullanılması çok önemlidir. Hatta sulama yapmak için haftanın aynı günleri seçilmelidir. Su, toprağın 4 santimetre altına kadar sızmış durumda olmalıdır. Ayrıca sulama işleminden sonra bitkinin altında hiç su kalmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Saksı altının mutlaka delik olmasına dikkat etmelisiniz. Unutulmamalıdır ki sıklamençiçeği aşırı sulu bir toprağı sevmez.
sıklamençiçeğini kışın sularken ise; soğuk su kullanmamaya özen göstermelisiniz. Su muhakkak oda sıcaklığında olmalıdır. Bunun dışında sıklamençiçeğinizi sularken kullanacağınız suyun kireç oranı düşük ve yumuşak olmalıdır.
Sevdiklerinize zarif ve asil duruşuyla dikkat çeken renkleriyle , hediye vererek yüzlerinde bir tebessüm oluşturmak için tüm geçerli sebepler bu bitkide yer almaktadı. Saksılardan dışarı doğru sarkan kök uçlarına su püskürtülmesi gelişim için önemlidir. Çiçek açtığı zaman bitki tüm enerjisini çiçeğe verir ve yapraklarında bozulmalarına sebep olmaktadır. Saksı değişimine uygun bir bitkidir. Uygun şartlar sağlanırsa ürün kendini çiçek bitiminden sonra dipten yavru vererek çoğaltır.Kış boyunca direkt güneş, Nisan-Kasım arasında ise filtrelenmiş güneş alması gerekir. Yani güneş tül ardından yapraklara ulaşıp hafifçe ısıtabilmelidir.
Almış olduğunuz salon bitkisi bakımı oldukça kolay olup evlerinize ve ofislerine şıklık katacaktır. Uzun yıllar köşenizde yaşatabileceğiniz bitkilerdendir. Çiçeklenme dönemi evinizdeki ortama ışık açısına ve ısı derecesine göre farklılık gösterebilir. Eğer bitkinizin saksı değişim zamanı geldiğini düşünüyorsanız yumuşak toprak seçimi yapmalısınız . Mevcut olan saksısından biraz daha büyük bir saksıya almalı ve dikim sırasında kökler iyice sıkıştırılmalıdır. Bitkinize vereceğiniz besin ve gübreleri saksı değişim esnasında toprak dikim harcına karıştırabilirsiniz. Sizlere göndermiş olduğumuz hediye 3-6 aylık ithal yavaş salınımlı gübreyi toprağınıza karıştırabilirsiniz.Böylece ihtiyacı olan besin maddesini karşılamış olacaksınız. Dikim işlemi tamamlandıktan sonra toprağın içerisindeki hava tabakalarının kaybolması için can suyu verilmelidir.
Yaz aylarında bitkinin suya olan ihtiyacı artacak ve daha sıklıkla sulama gereği duyulacaktır. Bitkinin sulama ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kez sulanmalıdır.Kış aylarında ise bitki aşırı soğuklardan korunarak susuz bırakılmamasına özen gösterilerek sulanmalıdır.
Sulama suyunun kireçsiz olması bitkinin daha sağlıklı bir gelişim göstermesine neden olacaktır. Kış aylarında sulama sıklığı 1 ila 2 hafta da bir bitkinin ihtiyacına göre ayarlanarak yapılmalıdır. Fazla sulama bitkinin köklerinde çürümelere sebep olmaktadır. Bitkinin bir süre sonra gövdeden sararıp ve daha sonrasında da bitki ölümlerine sebep olmaktadır. Sulama suyunun az olmasıda yaprak ve gövdede büzüşmelere bitkinin solmasına sebep olmaktadır. Buda geri dönülmez bitki ölümlerine neden olur. Sulamanın en sağlıklı şekli ve tekniği bitkinin dip kısmından ve toprağı kontrol edilerek yapılmalıdır.Sulamanın ardından saksının tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Bitkiniz çiçekli ise sulama ihtiyacı daha azdır ,çiçekler bittikten sonra sulama sıklığı arttırılabilir. Eğer bitkiniz çiçeklenme dönemine geldi ise ve çiçeklenme başlamadı ise ortamın ışık ve ısısı yetersiz demektir .Daha aydınlık ve sıcak bir ortama bitkiyi taşımalısınız .
Toprak ıslaklığını yitirdiğinde hemen sulanmalıdır. Sulamadan daha önemlisi yaprak aralarına su doldurmaktır. Çiçek kısmına gelmeden yaprak aralarına su doldurulmalıdır. Su mutlaka oda ısısında olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin gölgede kalan kısımlarını belirli aralıklarla değiştirmek gerekir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve köklerine zararlıdır. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır.
Siparişleriniz üretim saksı ile gönderim yapılmaktadır .Dekoratif saksılar görsel amaçlı kullanılmaktadır.
Saksı Hariç Bitki Boyu
20 cm
Saksı Dahil Bitki Boyu
32 cm
Saksı Türü
Yetiştirme Saksısı
Boyut
Küçük Boy
0 - 50 cm
Orta Boy